Ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τυμπακίου κ. Βαγγέλη Τσιμπραγάκη και τον διευθυντή της Α’ Ζώνης ΤΟΕΒ Μεσαράς κ. Γιάννη Χριστοδουλάκη, για τα προβλήματα υπεράντλησης των νερών στη Μεσαρά, το φράγμα της Φανερωμένης με τον περιορισμό αποθεμάτων του με σοβαρές συνέπειες στις πιο δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες και ειδικά την περίοδο αυτή που βρισκόμαστε σε περίοδο λειψυδρίας, καθώς και την ανάγκη υλοποίησης του έργου εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, με σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία της περιοχής του Αμαρίου Ρεθύμνου, για την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσαρά Ηρακλείου, που αποτελεί την καρδιά της γεωργικής παραγωγής του νησιού.
Κοινή διαπίστωση από την συζήτηση ήταν, ότι η επιδίωξη των κυβερνήσεων και της περιφέρειας διαχρονικά και τώρα, δεν είναι η διαχείριση του νερού, προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών, του λαού μας, για φθηνή αποτελεσματική άρδευση και ύδρευση, την κατασκευή έργων και υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού, την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις ελιές, τα αμπέλια, τρόφιμα, κ.ά. κλάδους της διατροφικής οικονομίας).
Απόδειξη, όπως επισήμαναν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ σε βουλή και Περιφέρεια, ο πρόσφατος νόμος για την ιδιωτικοποίηση των νερών στη Θεσσαλία, την σύσταση Α.Ε. στη διαχείρισή τους (Ολλανδική εταιρία), η πλήρης απορρόφηση των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, η διοίκηση, ο έλεγχος, η συντήρηση και λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών και των αντιπλημμυρικών έργων, του δικτύου άρδευσης, έμμεσα και της ύδρευσης, δείχνει ότι η κυβέρνηση, προχωράει ολοταχώς στην παράδοση του πόσιμου και του αρδευόμενου νερού σε ιδιώτες. Θα πούμε «το νερό νεράκι»! Οι μελέτες κατασκευής, κάθε είδους, που σχετίζονται με τα νερά (δίκτυα, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, γεωτρήσεις, ταμιευτήρες, κ.λ.π.), σε εταιρείες και ομίλους, θα εκτελούνται με κριτήριο την κερδοφορία τους. Αυτό σημαίνει, διαφορετική τιμολόγηση του νερού, ανά επιμέρους περιοχή.
Η χρηματοδότηση των επιλέξιμων έργων και η διαχείριση των υδατικών πόρων, δεν θα γίνεται με κριτήριο την εξασφάλιση φτηνού και ποιοτικού νερού στους κατοίκους, την προστασία της περιοχής από πλημμύρες, την εξασφάλιση αρδευτικού νερού στους βιοπαλαιστές αγρότες, της πρωτογενούς παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της ζωής και των λαϊκών περιουσιών. Όλα αυτά θα γίνονται με βάση τα εγκληματικά κριτήρια του κόστους – οφέλους και των αντοχών της οικονομίας. Υπονομεύεται, λοιπόν, η ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών, στοχεύοντας στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων, αφού θα εκχωρηθούν όλες οι αρμοδιότητες.
Δυστυχώς, ένα ζωτικής σημασίας έργο, αυτό της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ζωές μας, τον εμπλουτισμό της γης, την ανάπτυξη της περιοχής, την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων με χαμηλό κόστος παραγωγής, να βελτιώνει το εισόδημα των αγροτών και να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
Όλα αυτά τα σχέδια, διαμορφώθηκαν σε βάθος χρόνου, με ένα νομοθετικό πλαίσιο για το νερό που από κοινού ψήφισαν και στήριξα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, τόσο στην ελληνική βουλή όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως την ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60 για την εμπορευματοποίηση των νερών.
Το ΚΚΕ χτυπά καμπανάκι! Καλεί τον λαό της Μεσαράς, τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής :
- να ακυρώσουν, με τον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα τους, τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – επιχειρηματικών ομίλων, που οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και να διεκδικήσουν να κατοχυρωθεί πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό, ως κοινωνικό δικαίωμα.
- Να μην συγχωνευθούν οι ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ, όπως και οι ΔΕΥΑ της χώρας, κατάργηση του νέου νόμου και όλου του πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται, δεν μπαίνει στη λογική της ανταποδοτικότητας.
- Εμπλουτισμός των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων της Μεσαράς. Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων άρδευσης – ύδρευσης και αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
- Εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, τροφοδότηση του φράγματος Φανερωμένης, με κριτήριο όχι τις βλέψεις της ΤΕΡΝΑ για ΑΠΕ και τα κέρδη των ομίλων διαχείρισης των νερών, αλλά με γνώμονα την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, την απρόσκοπτη και επαρκή κάλυψη των αρδευόμενων καλλιεργειών άρδευσης – ύδρευσης της Μεσαράς, με μέτρα προστασίας και αναβάθμισης των οικισμών του Αμαρίου και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Γι’ αυτό, όπως επισήμαναν ο Μ. Συντυχάκης και ο Δ. Βρύσαλης, υπάρχει ανάγκη ενόψει των ευρωεκλογών να αμφισβητηθεί η κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης η οποία, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της ΕΕ που είναι ο κύριος ένοχος για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπτώσεις τους στη ζωή του λαού και του περιβάλλοντος.
Η διαχείριση του νερού, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Προϋποθέτει ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής. Ενιαίος Κρατικός Φορέας Νερού, σε συνεργασία με άλλους αντίστοιχους κρατικούς φορείς, όπως της Ενέργειας, της Πολιτικής Προστασίας, των Δασών. Ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Έτσι θα κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
Το λαϊκό συμφέρον απαιτεί να γίνει το νερό κοινωνικό αγαθό στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ, για να διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
Πριν είναι αργά, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ΤΩΡΑ για να σταματήσει να βρίσκεται το νερό στα χέρια Ανώνυμων Εταιρειών που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους.